Onze leveranciers
The Maniacs way
Wij kennen al onze Italiaanse leveranciers persoonlijk en al onze producten zijn door ons persoonlijk geselecteerd.
Waar het op neerkomt is dat dit de aanpak is waar wij van droomden, niet de makkelijkste, snelste of kortste weg, maar wel de leukste!
De producten komen dus uit Italië en om nog specifieker te zijn, vanuit het kustgebied van Toscane, La Maremma. Want in deze prachtige streek, aan de kust worden de meest fantastische producten geteeld, veelal ook nog eens biologisch en organisch.
Vlees producten
Een mooi voorbeeld zijn de prachtige vleesproducten van Tomasso, 'de Maniacs slagers' zullen we maar zeggen. Zo komen onder andere zijn pancetta, prosciutto en salami allemaal van zijn eigen boerderij, waar hij voor het gemak ook alle voedsel voor de dieren biologisch verbouwd en ze uiteraard zelf slacht. Vervolgens het vlees droogt, verwerkt, verpakt en natuurlijk verstuurt naar ons..Bij Tomasso gaat het zoals je begrijpt om de kwaliteit, de aandacht, niet om de hoeveelheid. Daarom is het ook onze slager!
Olijfolie
Daarnaast kopen we olijfolie afkomstig van het land waarop ook agriturismo Santa Maria ligt. Op deze agriturismo, in de buurt van Grosetto Toscane brengen wij zelf al jaren onze vakanties door. De olijfolie die de familie hier volledig organisch verbouwd mogen wij onder Maniacs gaan verkopen!
La Parinna
Dan Antitica Fattoria La Parrina, onze leverancier van verschillende fantastische producten in ons assortiment! Ons eerste bezoek aan dit prachtige complex met wijngaarden, boerderij, winkeltje én een agriturismo was echt sensationeel en behoorlijk overweldigend. Het ontvangst, de kennis van de producten maar ook de gastvrijheid gedurende het bezoek bevestigde helemaal onze 'Italian Maniacs' keuze. La Parrina produceert veelal biologische producten op eigen terrein. De verschillende pecorrino's zijn geweldig, maar de blauwe kaas 'Guttus', bezorgde Sanneke gewoon kippenvel toen ze deze proefde in combinatie met de Passito. Laten we hopen dat jullie dat ook ervaren. We zijn trots te kunnen vermelden dat de Guttus met een gouden medaille is bekroond tot beste Italiaanse blauwe kaas, tijdens 'the Italian Cheese Awards'!
Ook de geselecteerde wijnen die we hebben geproefd, een mix van wit, rose, rood en bubbels zijn aanwinsten voor ons assortiment. Wederom organische producten, kleinschalig geproduceerd. Verder hebben we een selectie gemaakt van Toscaanse ragu's tot aan lekkere stukken zeep.
D!grosetto
Onze leveranciers van Toscaanse spicy saus; D!grosetto. Ja, je leest het goed, uit Italië afkomstige saus te vergelijken Tabasco saus maar eigenlijk ook niet. D!grosetto is organisch geproduceerd van groene en rode pepers, dus beschikbaar in 2 varianten; een rode en een groene. Lekker bijvoorbeeld op bruschetta, een pizza, als dressing bij oesters en verder bij alles wat een tikje peper kan gebruiken.
ll Birrificio San Quirico
Brouwerij San Quirico is gevestigd in een oud middeleeuws gebouw in het historische centrum van San Quirico d'Orcia (Siena), langs de Via Francigena: een suggestieve plek die oorspronkelijk bedoeld was als rustplaats voor pelgrims op weg naar Rome.
De huidige productie-installatie, handgemaakt in koper, is in staat ambachtelijk bier te produceren met traditionele recepten en geavanceerde kwaliteitscontrolesystemen.
Om onze bieren te produceren, hebben we ervoor gekozen om voornamelijk zorgvuldig geselecteerde lokale grondstoffen te gebruiken: de granen worden rechtstreeks gekocht van vertrouwde kleine boeren in de Val d'Orcia, die biologische landbouw beoefenen en nooit chemicaliën of synthese hebben gebruikt. De mout en hop worden geleverd door geselecteerde Italiaanse wederverkopers die ze aankopen bij ambachtelijke bedrijven in Noord-Europa (met name Duitsland en het Verenigd Koninkrijk), waarvan zij de kwaliteit van de producten kunnen bevestigen en garanderen. Het gebruikte water is dat van Vivo d'Orcia (Monte Amiata), perfect qua concentratie van minerale zouten, pH en hardheid, en daarom bijzonder geschikt voor de productie van bier.
De bereiding van bier vereist verschillende verwerkingsstappen. De eerste betreft de bereiding van het wort (mashing), waarbij de mout wordt gemengd met warm water en vervolgens op hogere temperaturen wordt gebracht, rond de 60-70 graden. Bij deze bewerking wordt het in de mout aanwezige zetmeel omgezet in suiker, de zogenaamde maltose, en wordt een suikeroplossing verkregen – het wort – die vervolgens wordt gescheiden van de granen, dwz van de onoplosbare resten van het mengsel, door middel van van filtratie. Heet water wordt over de in het filter achtergebleven korrels geleid om de laatste sporen van aroma's en suikers die zijn achtergebleven eruit te halen.
Het wort wordt vervolgens in een ketel geplaatst en verwarmd tot het kookpunt. Koken dient onder andere voor het steriliseren en concentreren van de puree. Tijdens het koken vindt nog een belangrijke handeling plaats: de toevoeging van hop (en eventueel andere natuurlijke aroma's), die zowel de kenmerkende bittere smaak aan het bier geeft als het onmiskenbare aroma. Op dit punt wordt de most gekoeld en op temperaturen gebracht die geschikt zijn voor fermentatie met gisten. Concreet, als je een gisting uitvoert tussen 6 en 12 graden, moet je gisten van lage gisting gebruiken, terwijl als je werkt bij 15 tot 20 graden (zoals in het geval van Brouwerij San Quirico), je gisten van hoge gisting gebruikt. De fermentatie vindt plaats in speciale conische fermentoren van roestvrij staal.
De hoofdrolspeler is de gist, die de in de most aanwezige suikers omzet in alcohol, koolstofdioxide en aromastoffen. Tegen het einde van het fermentatieproces hebben de gisten de neiging zich in tweeën te splitsen: grote vlokken die naar de oppervlakte rijzen en schilferende cellen die op de bodem bezinken. Tegelijkertijd geven ze stoffen af die de smaken en geuren van het eindproduct kunnen onderscheiden.
Aan het einde van het proces wordt het bier gebotteld of op vat gezet. In het geval van industriële bieren wordt de gezondheid van het product gegarandeerd door pasteurisatie en filtratie vóór het bottelen. In het geval van ambachtelijke bieren wordt in plaats daarvan gekozen voor een systeem om de organoleptische en voedingskenmerken van het bier te behouden, d.w.z. de tweede gisting op fles, die bestaat uit het toevoegen aan het reeds afgewerkte bier en vóór het bottelen van een bepaalde hoeveelheid suiker en gist zodat de gisting zelfs in de fles doorgaat, waarbij koolstofdioxide vrijkomt dat in staat is om de juiste "carbonatatie" te geven en te concurreren met zuurstof in al die oxidatieve processen die anders de eigenschappen van het product zouden verslechteren.